Sippolan kirkonkylä

Suomen suurin puukartano Sippolan hovi ja vuonna 1879 valmistunut punatiilinen kirkko ovat hallinneet kylämaisemaa niin 1800-luvulla von Daehnien suvun aikaan kuin vielä 2000-luvullakin. Sippolan hovista ja kirkosta on kerrottu www.sippola.fi -sivuilla

JuustopataHovin ja kirkon lisäksi nähtävyyksiä ovat mm. von Daehnin hautakappeli, Sippolan I:sen ja II:sen kirkkorakennuksen muistomerkit, Ars Sippola 2010 yhteydessä kunnostettu Sippulähde, aikoinaan mm. pappilana ja seurakuntatalona toiminut museotalo, Suomen ensimmäisen emmentaljuuston valmistamisen muistomerkkinä oleva juustopata, Sippu-Jukola 2005 -muistomerkki, Hevoshaan Arboretum ja aarnipolku, Ars Sippola 2010 tapahtumasta lunastettu ympäristötaideteos Minnemennä ja Sippolan viimeisimmässä meijerirakennuksessa nykyisin toimiva taidekeskus Antares.

OrijärviKylässä olevia tapahtumia ovat olleet esimerkiksi Vonteenin Valssi, Ars Sippola, Sippolan kylätori, Sippolan viikottaiset kesätorit, erilaiset konsertit Sippolan kirkossa, Sippolan Joulun Avaus ja Orijärven rantajuhla. Ks myös www.vonteeninvalssi.com ja www.arssippola.fi -sivut.

Harrastusmahdollisuuksia antaa kylän pikkujärviä ympäröivät metsästysseurojen maat, kartoitetut suunnistusmaastot, soidensuojelualueet, urheilukenttä, valaistu kuntopolku, uimarannat ja talviuintipaikka.

Kylässä tarjoaa palveluita mm. Sippolan koulu, päiväkoti, nuokkari, vanhainkoti, päiväkeskus, kirjastoauto, seurakunnan toiminta kirkossa ja seurakuntatalossa, kauppa, apteekki, tilausravintola,baari ja monet muut yksityiset yritykset.

Iso osa Sippolan kirkonkylää kuuluu valtakunnallisesti merkittäviin rakennettuihin kulttuuriympäristöihin sekä maisema-alueisiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *